Prehľad príspevkov na podporu zamestnávania či podnikania pre zdravotne ťažko postihnuté osoby

P

Výška všetkých príspevkov na podporu zamestnávania alebo podnikania pre zdravotne ťažko postihnuté osoby sa vždy odvíja z celkovej ceny práce (ďalej len CCP).

Celková cena práce predstavuje súčet priemernej mzdy zamestnanca za príslušné obdobie a preddavku na poistné na povinné verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie platených zamestnávateľom (celková cena práce na rok 2023 = 1711,61€) (zdroj: https://www.upsvr.gov.sk/)

Príspevok na vytvorenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska  

Tento príspevok môže získať zamestnávateľ, ktorý prijme na zriadené pracovné miesto v chránenej dielni alebo aj v rámci chráneného pracoviska do pracovného úväzku osobu so zdravotným postihnutím, ktorý je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej jeden mesiac. O príspevok musí zamestnávateľ písomne požiadať. Výška príspevku je v okresoch s priemerným podielom disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku

·       nižším alebo rovnakým ako je celoslovenský priemer, najviac 4,8-násobok celkovej ceny práce podľa  49 ods. 4 vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje, od 1. 1. 2023 je výška príspevku   8 215,72 EUR;

·       vyšším ako je celoslovenský priemer v kalendárnom roku, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje, najviac 5,2-násobok celkovej ceny práce podľa  49 ods. 4vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa príspevok poskytuje, od 1. 1. 2023 je výška príspevku 8 900,37 EUR.

Príspevok na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov (pre zamestnávateľa)

O tento príspevok písomne žiada právnická alebo fyzická osoba najneskôr do konca prvého mesiaca štvrťroka nasledujúceho po štvrťroku, za ktorý príspevok žiada. Ročná výška príspevku je najviac 2,5-násobok CCP, 5-násobok CCP na jednu osobu so zdravotným postihnutím, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať vyšší ako 70 %, vykonávajúceho prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času

Príspevok na úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne alebo chráneného pracoviska a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov (pre osobu so zdravotným postihnutím)

Ročná výška príspevku je najviac 2,5-násobok CCP, ak je jeho zdravotné postihnutie do 70 %, 5-násobok CCP.

Príspevok na udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní

Príspevok poskytuje ÚPSVaR zamestnávateľovi, ktorý zamestnáva viac ako 25 % občanov so zdravotným postihnutím z priemerného evidenčného počtu svojich zamestnancov a ktorý nemá postavenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska. Poskytuje sa na účely preddavku na poistné na zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie platených zamestnávateľom mesačne zo mzdy zamestnanca so zdravotným postihnutím, najviac však 60 % priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve za prvý až tretí štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza roku, v ktorom sa príspevok poskytuje.

Príspevok osobe so zdravotným postihnutím na samostatnú zárobkovú činnosť

Uchádzač o zamestnanie so zdravotným postihnutím môže písomne požiadať o čiastočnú úhradu nákladov súvisiacich s prevádzkovaním živnosti. Tento uchádzač však musí byť vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace. Uchádzač o zamestnanie, ktorému je tento príspevok poskytnutý je povinný samostatnú zárobkovú činnosť prevádzkovať na chránenom pracovisku nepretržite najmenej dva roky. Výška príspevku je závislá od CCP, typu regiónu a od priemernej miery nezamestnanosti v okrese, v ktorom bude uchádzač vykonávať SZČ:

·       Bratislavský kraj maximálne 3,2-násobok CCP

·       ostatné kraje s priemernou nezamestnanosťou nižšou, ako je celoslovenský priemer, maximálne 4-násobok CCP

·       ostatné kraje s priemernou nezamestnanosťou vyššou, ako je celoslovenský priemer, maximálne 4,8-násobok CCP

 

Príspevok na činnosť pracovného asistenta

    Tento príspevok poskytne ÚPSVaR na základe písomnej žiadosti zamestnávateľovi, ktorý zamestnáva osobu so zdravotným postihnutím, alebo samostatne zárobkovo činnej osobe so zdravotným postihnutím, ak z druhu zdravotného postihnutia a z vykonávanej pracovnej činnosti zamestnanca alebo živnostníka vyplýva potreba pracovného asistenta. Poskytuje sa mesačne najmenej vo výške 41 % a najviac 70 % CCP.

Potrebujete poradiť?

V prípade akýchkoľvek otázok, neváhajte kontaktovať naše (vaše) OZ OPTIMA

Zdroje:

https://www.upsvr.gov.sk/zamestnavatel-1/plnenie-povinneho-podielu-pri-zamestnavani-obcanov-so-zdravotnym-postihnutim/co-znamena-celkova-cena-prace-a-ako-sa-vypocita.html?page_id=260426&urad=240852

https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAIQw7AJahcKEwiY7J6rqZeAAxUAAAAAHQAAAAAQAg&url=https%3A%2F%2Fwww.upsvr.gov.sk%2Fbuxus%2Fdocs%2FSSZ%2FOISS%2FZP%2FCelkova_cena_prace_na_rok_2023.docx&psig=AOvVaw0WgLFH-Bxq8QndgC8w7nFj&ust=1689737621230016&opi=89978449

https://uzitocna.pravda.sk/praca-a-kariera/clanok/569816-tzp-prispevky-na-podporu-zamestnavania-ci-podnikania/

 

 

pre Optima Status spracovala Mgr. Alžbeta Botorčeová

 

Partneri

HODNOTY

Chceme podporovať pozitívne vnímanie a vzájomné zhodnocovanie multikultúrnych prínosov jednotlivcov a skupín.

captcha
Súhlasím so spracovaním osobných údajov na komunikáciu.
Kontakt

Neváhajte
a kontaktujte nás
na doleuvedených kontaktoch.

Využite nasledovné telefónne čísla, alebo e-mail

+421-905-889-360

+421-917-879-544