Na čo máme nárok? .... Kompenzačné príspevky

P

Na čo máme nárok? .... Kompenzačné príspevky

Cieľom poskytovania kompenzácie „je podpora sociálneho začlenenia fyzickej osoby s ŤZP do spoločnosti za jej aktívnej účasti pri zachovaní jej ľudskej dôstojnosti a v ustanovených oblastiach“. (zdroj:https://www.employment.gov.sk/sk) Dôležitým prvým krokom je však vybavenie si preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Na tento preukaz má právo osoba, ktorej bolo vydané rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu alebo rozhodnutie o preukaze.

Ako si vybaviť preukaz ZŤP?  

Zdravotne postihnutá osoba musí podať žiadosť na oddelenie posudkových činností UPSVaR podľa miesta trvalého bydliska. Žiadosť sa podáva spolu s lekárskym posudkom (resp. posudkami od viacerých lekárov, v ktorých starostlivosti kvôli svojej diagnóze ste). Ak človek so zdravotným postihnutím potrebuje aktívnu pomoc inej osoby t.j, doprovodu, bude mu pridelený preukaz fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom.

Na čo všetko, má držiteľ preukazu ZŤP nárok?

·       Príspevok na kúpu, výcvik používania a úpravu pomôcky – napr. druhého mechanického vozíka, druhého elektrického vozíka, druhého načúvacieho aparátu (príspevok na kúpu prvej pomôcky sa získava zo zdravotnej poisťovne). 

·       Príspevok na opravu pomôcky - výška  príspevku sa určuje percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny opravy pomôcky a príjmu osoby so ZŤP.

·       Príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie – príspevok sa vypláca mesačne podľa skupín a kategórií.

·       Príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia

·       Príspevok na kúpu osobného motorového vozidla – výška príspevku sa určuje percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny auta a príjmu osoby so ZŤP

·       Príspevok na úpravu osobného motorového vozidla – príspevok je možné poskytnúť aj viackrát na rôzne úpravy. Výška sa určí percentuálnou sadzbou v závislosti od ceny úpravy vozidla a príjmu osoby so ZŤP.

·       Príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže

·       Príspevok na prepravu

·       Príspevok na osobnú asistenciu – účelom  osobnej asistencie je aktivizácia, podpora sociálneho začlenenia osoby s ŤZP, podpora jej nezávislosti a možnosti rozhodovať sa a ovplyvňovať plnenie rodinných rolí, vykonávanie pracovných, vzdelávacích a voľnočasových aktivít

·       Príspevok na opatrovanie – na zabezpečenie každodennej pomoci ZŤP osobe pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o domácnosť, realizovaní sociálnych aktivít s cieľom zotrvať v prirodzenom domácom prostredí. Peňažný príspevok sa poskytuje za stanovených podmienok osobe, ktorá osobne opatruje osobu odkázanú na opatrovanie.

·       Parkovací preukaz

 

·       Limity príspevkov na lieky  – limit je 25 eur za štvrťrok. Vypláca ho zdravotná poisťovňa priamo na účet alebo poštovou poukážkou na adresu poistenca.

·       Lacnejšie či bezplatné cestovanie – napr. diaľničnú známku (e-známku) zadarmo získava držiteľ parkovacieho preukazu ZŤP zaslaním požadovaných dokumentov na adresu Národnej diaľničnej spoločnosti

·       Oslobodenie od daní a rôznych poplatkov – napr. od dane za psa

 

 

Potrebujete poradiť?

V prípade akýchkoľvek otázok, neváhajte kontaktovať naše (vaše) OZ OPTIMA STATUS

 

Zdroje:

https://www.peniaze.sk/davky/3925-preukaz-ztp-a-na-co-vsetko-ma-narok-tazko-zdravotne-postihnuta-osoba

https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/tazke-zdravotne-postihnutie/kompenzacia-tazkeho-zdravotneho-postihnutia.html

https://www.upsvr.gov.sk/social-affairs-and-family/socialne-veci/penazne-prispevky-na-kompenzaciu-tzp-a-posudkovych-cinnosti/tazko-zdravotne-postihnuti/penazne-prispevky-na-kompenzaciu-tazko-zdravotne-postihnutych/druhy-penaznych-prispevkov-na-kompenzaciu.html?page_id=156289

pre Optima Status spracovala Mgr. Alžbeta Botorčeová

Partneri

HODNOTY

Chceme podporovať pozitívne vnímanie a vzájomné zhodnocovanie multikultúrnych prínosov jednotlivcov a skupín.

captcha
Súhlasím so spracovaním osobných údajov na komunikáciu.
Kontakt

Neváhajte
a kontaktujte nás
na doleuvedených kontaktoch.

Využite nasledovné telefónne čísla, alebo e-mail

+421-905-889-360

+421-917-879-544